Bezdrátové ovládání

Vzhledem k tomu, že máme již dostatečné množství modulů, tak si občas chceme zajezdit třeba i sami nebo jenom s několika kamarády. Proto vzniklo toto řešení.
Duchovním autorem způsobu řešení je PavelHP. Jemu je také potřeba připisovat autorství. Technicky celé řešení na základě Pavlových podkladů vyvinul Jindra Fučík, v širší vláčkařské veřejnosti známý pod přezdívkou Fulda.


Jaké bylo zadání:
- Ovládání s využitím centrály Roco nebo Lenz (nikoli Loconet jak je u modulů na setkáních zvykem)
- Bezdrátové ovládání, aby nebylo třeba instalovat LN Boxy
- Aby se mohl "strojvůdce" chovat jako skutečný strojvůdce - přijde do depa, dostane klíče od lokomotivy a s ní poté jede

PavelHP toto vymyslel následovně:
Přijímač
Přijímač je umístěn v klasické montážní krabici pod vypínač.
Přijímač

Přijímač

 

Přijímač se ke stěně modulu připevňuje pomocí svorky. Anténa vystupuje nad hranu modulu. Jediným konektorem RJ45 přijímač propojíme do centrály.

Ovladač lokomotivy
Ovladač je zabudován do univerzální krabičky, která má v sobě integrovaný prostor pro 9V baterii.
Ovladač

Vysílač - ovladač

 

V levém horním tohu je páčka pro ovládání rychlosti. Ten funguje tak, že po přitlačení páčky nahoru lokomotiva začne zrychlovat a zrychluje tak dlouho, dokud páčku nepustíte zpět do neutrální polohy.
Při přitlačení páčky dolů naopak lokomotiva začne zpomalovat. Tlačítko vpravo vedle páčky slouží ke změně směru jízdy. 12 tlačítek má klasické funkce F0 až F11. Tři LED diody signalizují provozní stavy. Tlačítko pod LED diodama při krátkém stisknutí slouží jako STOP lokomotivy a při dlouhém stisknutí jako CENTRÁL STOP.
Ovladač na obrázku je první prototyp vyrobený na koleně. Finální verzi vyřežeme a popíšeme na laseru, takže bude mít profesionální vzhled.

Klíč
Každá lokomotiva má svůj klíč který je navázán na adresu lokomotivy.
Ovladač

 

Klíč

Klíče se programují v programátoru, který se propojuje přes USB kabel do počítače a pomocí jednoduchého programu se nastavuje na klíči adresa lokomotivy.
Ovladač

Programátor


Způsob ovládání
A jak se systém používá? Nejprve je potřeba nainstalovat na modul přijímač a propojit jej s centrálou, která řídí kolejiště. Poté si strojvedoucí vezme ovladač a dojde do depa. Tam dostane klíč od lokomotivy s kterou bude jezdit. Tento klíč zasune do otvoru v ovladači.
Ovladač

Ovladač s klíčem

 

Tím začnete ovladačem ovládat přidělenou lokomotivu. Bezdrátová komunikace je na bázi BlueTooth. Ovládání funguje na vzdálenost přibližně 500 metrů.. Je možno současně použít 8 ks. ovladačů k jednomu přijímači.
Ovladač

Kompletní sestava


Platí jednoduchá rovnice, kolik lokomotiv, tolik ovládacích klíčů a kolik strojvedoucích, tolik ovladačů pro jízdu. Současně je možno používat ROCO myš i centrálu LENZ. Tato sestava je určena pro menší modulová kolejiště, kde stačí  jedna centrála, případně i při větším kolejišti je možno použít i booster (y).

 
Vyhledávání
Zvláštní poděkování:
model_scene