Nádražní budova

Drážní budovaNebylo by nádraží bez nádražní budovy

Nedílnou součástí nádraží Skovice je také nádražní budova. Její stavbu podle skutečné předlohy jsem si vzal na starost já (PaMi) a byla to má první stavba domečku podle skutečné předlohy. Zde musím říct, že ačkoli jsme fotodokumentaci provedli již 1.5.2010, tak jsem se do stavby pustil až v lednu 2011. A to byla zásadní chyba.  

Tato prodleva, která byla zapřičiněna zčásti objektivními důvody, ale z hlavně mojí liknavostí se ukázala jako zásadní chybou, protože jsem byl nucen pracovat pod časovým tlakem, což z duše nesnáším. Jak se práce povedla (anebo spíš nepovedla) si můžete prohlédnout níže.

Celkový pohled na budovuČelní pohled

Takto vypadá budova dnes, v roce 2010. My ale modelujeme období před čtyřiceti lety. Takže je potřeba zapojit trocha fantazie.

Sestavená hlavní budova (pohled zezadu)Hlavní budova včetně přístavby. První pokus o cihlový lem.

Stavbu jsem prováděl z desek EverGreen tloušťka 0,5mm. Tady se projevila první chyba vzniklá mojí liknavostí. Všechno jsem řezal ručně skalpelem. Nikdy se ale nedosáhne přesnosti, kterou bych docíli, kdybych včas dům překreslil do CAD programu a nechal jej vyříznout laserem. Nepřesnosti jsou navíc násobené mýma olšovýma rukama.

Vymaskováno před ´omítáním´Omítnutá hlavní budova. Přístavba bude mít jinou barvu a také jinou hrubost omítky

Na domku jsem vymaskoval části, které jsem nechtěl "omítat". Omítky jsem provedl podle postupu, který je popsaný na stránkách www.richard-novotny.cz pomocí polohrubé (hlavní stavba) a jemné (přístavek) mouky ZDE.

Omítnutá přístavbaCelý dům po odmaskování. Pokusně posazená střecha (všimněte si podbití střechy). Osazená futra a rám okna (ten se ale ještě dvakrát vybourával)

Po postupném nastříkání obou částí stavby jsem začal osazovat dveře a vyrábět střechu. Střecha je dodnes z eternitových tašek. Na fotografii je vidět i podbití střechy, které jsem vyrobil z plotových latěk.

Osazené dveře na které někdo vyškrábal ´Pepa je vůl´A tady už máme i dřevěný přístřešek před přístavbou

Futra i rám okna (ten jsem předělával třikrát) jsou také z profilů EverGreen. Dřevěný přístavek před vchodovými dveřmi je z balzy a plotových latěk. Natřeno umbrou pálenou..

Ještě jeden pohled s dodělaným dřevěným přístřeškemA ještě jednou čelní pohled

Ještě několik pohledů před osazováním oken.

Zkušebně nasazená střecha ještě bez hřebenáčůV domečku jsou dva světelné obvody (jeden v hlavní budově a druhý v přístavbě)

Okna jsou již zarámovaná. Provizorně posazená střecha. Hřebenáče jsem vyráběl z papíru. Na druhé fotografii jsou již zasklená okna, osazené okenice a pověšené závěsy.

Výsledná práce z čelního pohledu. Fotografie jsou nekompromisní a odhalí všechny nepřesnosti. Ve skutečnosti to tak hrozné není.Pod okapovou rouru přijde ještě dosadit barel na vodu.

A tady je vidět již hotová práce

Patina ve skutečnosti není tak výrazná jako na fotografii.A ještě jednou celkový pohled

Jak jsem psal výše s výsledkem spokojený rozhodně nejsem. Nejraději bych "založil požár" a domek zničil, ale již není čas na novou stavbu.

Čelní pohled na budovu již zasazenou v krajině na modulu.A ještě jednou pohled od přejezdu

Tady je již drážní budova zasazená v krajině. Když je kolem obrostlá stromy, keři a trávou, tak se drobné nepřesnosti ztratí a nakonec to nevypadá tak zle. Anebo snad ne? K tomu se můžete vyjádřit v knize vzkazů.


 

 
Vyhledávání
Zvláštní poděkování:
model_scene