Zákupy 2011

Zakupy2011A po roce nastaly zase Vánoce. Vánoce a v březnu, divné, že? A přece to je pravda. Nastaly modelářské každoroční "vánoce" v Zákupech. Na tradičním srazu mode(u)lářů sekce TT-ČSD a N-scale. Ve středu kolem 18:00 začalo hemžení členů klubu "Zababov" u tělocvičny a hlavně v tělocvičně místní základní školy   v Zákupech. Tělocvična se začala rychle plnit moduly modelové železnice. A jak to bylo dál? Na tuto otázku odpověděl ve své reportáži jeden z našich hostů. A zde si dovolím, s jeho svolením, ho citovat:

Na provozní setkání klubu Zababov jsem se chtěl podívat, byť jako divák, již delší dobu. Bohužel mi to však dlouho nevycházelo. Až tentokrát to skutečně vyšlo, navíc na setkání TT (moje krevní skupina) a N sekcí, jejichž členy je řada mých kamarádů.
 Bohužel jsem se mohl zúčastnit pouze na jediný den a shodou okolností to padlo na čtvrtek, což je úplný začátek. Po desáté hodině vstupuji do sálu, pozdravím kluky téčkaře i enkaře. I přes všudypřítomný shon panuje v sále dobrá nálada a téčkaři se s nkaři navzájem popichují  Když se pozdravím se všemi, koho znám, začnu obhlídku po sále. Enkaři jsou ve skluzu - jejich layout se teprve rodí a v prostoru jim vymezeném postávají moduly, které čekají na připojení. Téčkaři mají jižpostaveno a tahají kabely. Pro nezávislého pozorovatele je to příležitost zkoumat principy modulovky, sestavování modulů k sobě, zapojování atd. Nejzajímavější je samozřejmě to, co je na modulech nahoře - krajina. Některé moduly poznávám, jiné vidím poprvé. Největším  překvapením pro mě je dlouhá sestava dvojkolejky, prozatím zcela bez krajiny. Trochu mi na ní chybí přímé úseky, zvlášť když úsek mezi Rumburkem a Bělou je tvořen vystřídanými obloukovými moduly. Jak se však dozvídám později – v provozu bude pouze jedna kolej. Jak se postupně rozkoukávám, začínám přemýšlet o složitosti celé akce a dlouhých přípravách, které jí musí předcházet. Mimo moje chápání je pak připravený grafikon a všechny náležitosti, jež k němu patří – kartičky s vozy, jízdní řády stanic atd. Už se těším na provoz. Bohužel, vše se natahuje více, než je zdrávo. Téčkaři hledají brouka v elektroinstalaci a digitálu celé odpoledne a jízdy ne a ne začít.
Lokomotivy prostě neposlouchají. A tak prohlížím dál moduly a popoháním enkaře, ať se pokusí téčkaře pokořit a začnou jezdit jako první. Ti však mají také svoje problémy. Bohužel v době večeře, těsně před zahájením „skutečného“ modelového provozu, musím odjet a tak nezbývá než domýšlet, jaký provoz asi nakonec je. Ten totiž z různých fotogalerií na internetu člověk nezažije. No tak snad příště, doufám že to nebyla moje poslední návštěva u „Zababováků“.
Závěrem bych chtěl poděkovat klubu Zababov, že umožňuje účast i nečlenům Myšlenka celého klubu je mi velmi blízká a nebýt mého naprostého časového vytížení, přemýšlel bych určitě o vstupu. Tak snad někdy...
Pouze pro doplnění info o autorovi těchto řádků:
Jmenuji se Radek, železničnímu modelářství se věnuji cca od roku 2007, kdy jsem vzkřísilkoníček z dětství a začal se stavbou kolejiště v tom nejlepším měřítku – čili v téčku .
Radek taky nafotil několik obrázků. K vidění jsou zde:
https://picasaweb.google.com/radekkrupka/Zakupy2011Zababov#slideshow/

A k němu se přidal ještě jeden náš host (hosté):

Ahoj Pavlové, děkujeme  za pozvání do Zákup, kde jsme si mohli prohlédnout jednotlivé práce modulářů. Některé byly hodně do detailu propracované. Také nás potěšilo, že jsme si mohly zajezdit s volnými, ale i na čas jedoucími vlaky. (škoda málé propustnosti nádraží a možná i nekomunikací mezi výpravčími). Doufáme, že když budeme pozváni na další setkání, tak to časově zvládneme, ale do stavby modulů se zatím nebudeme pouštět.

  S pozdravem Petr Kovařík  a Petr Kovaří (tj. dvakrát)

I tito naši hosté nafotili nějaké fotografie a vytvořili i video. Jejich obrázky a video bylo s jejich svolením použito ve videu o Zákupech 2011.

Video Zákupy 2011 (autor Petr Kovařík)

a kdo by chtěl vidět ještě nesetříhané a neupravované video, tak se může podívat ZDE

 Fotografie (autor Petr Kovařík)

 
Vyhledávání
Zvláštní poděkování:
model_scene