Stavby na modulu Skovice

Nádražní budova

Drážní budovaNebylo by nádraží bez nádražní budovy

Nedílnou součástí nádraží Skovice je také nádražní budova. Její stavbu podle skutečné předlohy jsem si vzal na starost já (PaMi) a byla to má první stavba domečku podle skutečné předlohy. Zde musím říct, že ačkoli jsme fotodokumentaci provedli již 1.5.2010, tak jsem se do stavby pustil až v lednu 2011. A to byla zásadní chyba.

Celý článek...

 

Nástupiště

NástupištěCestující musí do vlaku někde nastoupit

Nástupiště ve Skovicích je pouze z přírodních materiálů. Žádný asfalt, žadný beton, žádná dlažba. Pouze štěrk  smíchaný s hlínou a pískem. Proto jsme také v tomto duchu nástupiště modelovali. Přechod přes koleje je realizován pomocí dřevěných trámů a prken. V našem případě jsme jich využili ještě k jedné funkci - jsou to totiž elektromagnetické rozpojovače.

Celý článek...

 

Přejezd

PřejezdNechráněný železniční přejezd 

Ihned za zhlavím západ křižuje koleje silnice ze Skovic do Vrdů. Automobilový provoz zde není nijak velký, ale o to více, především v dřívějších časech zde panoval čilý železniční ruch. Přes tuto malou staničku se navážel materiál do Prefy, kde se vyráběly panely a stropní konstrukce. Další neméně významnou výrobnou byl cukrovar ve Vrdech. V dobách největší slávy ČSD se tudy navážela cukrová řepa na řepník a z cukrovaru se odvážel cukr a nezbytné odpady. Nesmíme také zapomenout Svinx ve Žlebech, kam se vozil hutní materiál a odvážely hotové paletizační bedny. Ještě potřeba zmínit koncovou stanici Třemošnice, odkud se vozilo dřevo a známé Dako ventily.

Celý článek...

 

Veřejné záchodky

ZachodkyI cestující mají své potřeby

Proto nedílnou součástí stanice musí být veřejné záchodky. Tato stavba je asi jako jediná na modulu tak trochu fikce, protože nevíme jaké hajzlíky před 40 lety ve Skovicích byly. Proto jsme si dovolili popustit uzdu fantazii a vyrobili "nějaké" záchodky. Slovo "nějaké" je ve vztahu že nevíme, jaké tam byly ve skutečnosti. Ty které jsme tam umístli jsem jednodušo obšvihl z webu http://kubickaparabola.wz.cz/. Rozhodně moje schopnosti a zkušenosti nedosahují pana Beňáka, takže moje kopie má k originálu dost daleko. Ale to koneckonců můžete posoudit z následujících fotografií.

Celý článek...

 
Vyhledávání
Zvláštní poděkování:
model_scene