Ganz

Ganz-MÁVAG (Magyar Állami Vas-Acel-és Gépgyár, česky Maďarská státní železniční, metalurgická a strojnická továrna) je maďarský výrobce lokomotiv a železničních vozů sídlící v Budapešti. V historii Československých státních drah firma nejvíce proslula dodávkou ucelených motorových jednotek pro dálkovou dopravu řady M 298.0. Jednotka na celých 15 let propůjčila podobu mezinárodnímu expresnímu vlaku Hungaria a sloužila až do nástupu elektrické trakce. (text je převzatý z Wikipedie) Velice pěkné ucelené povídání o jednotkách Ganz najdete ZDE

 Stavba této soupravy sahá mnoho let zpět. Odlitky jsem koupil asi před deseti lety na pražské burze. Jejich kvalita byla poplatná době a také způsob zpracování byl na úrovni tehdejších možností. Všechno brousit a pilovat ručně, žádné frézky a podobné výdobytky dnešní doby. Začal jsem na soupravě pracovat, ale protože jsem tehdy měl pouze svoje pidikolejiště, kde nebylo možné tak dlouhý vlak pořádně projet, tak jsem vše uložil do krabic na dno šuplíku a věnoval se spíše stavbě krátkých motoráků. Nyní, když jsem se začal věnovat modulové železnici, tak se objevily nové možnosti a já začal tuto krásnou soupravu resuscitovat. Kolegové moduláři a modeláři toužící po dobových "ropovodech" budou mít zcela nepochybně radost.

PavelHP

Stavba podvozku a masek

Pro výrobu podvozků vložených vozů jednotky byly použity upravené díly ze stavebnice podvozkové části příměstské jednotky, zakoupené na pražské burze. Podvozky pohoných jednotek byly objednány a zakoupeny tamtéž (výroba na zakázku u jiného dodavatele). Masky podvozků jsou součástí odlitků skříní jednotlivých dílů jednotky.

Spřáhla a kinematika

Kinematiky a kyvné šachty jsou od Peha. Montáž stylem pokus, omyl až to bylo akorát. Bylo to ale několik dlouhých večerů. Testy jsem prováděl na svém domácím minikolejišti, protože co jezdí na něm, tak to už projede všude. Ostré oblouky, protilehlé oblouky, zkrátka malé kolejišťátko.

Celá sestava

A několik pohledů na postupně se měnící soupravu. Ta se skládá z dvou motorových vozů M295a, b a vložených vozů N295a, b.

Oba motorové vozy jsou hnací. Jsou osazeny dekodéry LENZ Standard (místa je tam dost) se stejnou adresou. Jsou sladěné jízdní vlastnosti (rychlosti, rozjezdové a brzdící křivky), takže celou soupravu ovládám na modulech jedním Fredem.

Zde si můžete prohlédnout fotogalerii... kde se tam vzala ta malá "Bobina" je záhadou ...

A zde je ještě pár fotografií po doplnění detaily (hadice apod.) a po provedení drobné patiny.

 
Vyhledávání
Zvláštní poděkování:
model_scene